maandag 14 oktober 2013

Star Wars-Shakespeare boek



 Op het eerste gezicht lijken Shakespeare en Star Wars geen voor de hand liggende combinatie. Als we kijken naar het boekje William Shakespeare’s Star Wars van Ian Doescher blijkt het tegendeel waar te zijn. Het is namelijk het volledige verhaal van Star Wars: Episode IV – A New Hope in een Shakespeareaans jasje. Volgens de schrijver haalde George Lucas voor zijn fantasiewereld inspiratie uit de werken van Shakespeare. Dat niet alleen als het aankomt op het verhaal. Lucas blijkt ook geput te hebben uit de verschillende archetypes van de Shakespeareaanse fictie. Zo baseerde hij Darth Vader en de Keizer op slechteriken als Edmund uit King Lear en Iago uit Othello.



Dat echter terzijde. Ian Doescher zette voor dit boekje de volledige dialoog van A New Hope om naar Shakespeareaanse dichtregels. Hij zette alles om naar de jambische parameter, waar Shakespeare om bekend stond. Dat houdt in dat sonnetten bestonden uit veertien regels. Elk van die regels bestond op zijn beurt uit tien lettergrepen, waarvan vijf paren. Naast die formele regels van Shakespeareaanse verhalen, maakte Doescher bij het schrijven ook gebruik van het taalgebruik uit de zestiende eeuw. Daardoor voelt het geheel erg authentiek, en krijg je het gevoel alsof Star Wars echt een verhaal van William Shakespeare is.



Grappig daarbij is dat Doescher ons ook enkele leuke aanvullingen op Star Wars geeft. Ons aller favoriete robot R2D2 krijgt bijvoorbeeld een eigen stem in het boekje. Dat is dus niet beperkt tot de onbegrijpelijke biepjes en bloepjes die alleen Luke Skywalker en zijn kompanen begrijpen. Zo lezen we in de tweede akte, tweede scène (waarin Luke, Obi-Wan, R2D2 en C-3PO in het huis van Obi-Wan zijn), het volgende:
R2D2    [aside:] In hearing this wise man I have almost
My errand quite forgot. Now to my work!
[To Obi-Wan:] Beep, meep, meep, queak, beep, whee, squeak, whisle, meep!

Dit soort bedenksels van Doescher maken het een leuk geheel om te lezen. Toch is het even wennen aan het taalgebruik. Dat komt zoals gezegd ouderwets over, en maakt dat je er wel van moet houden. Het duurt even voordat je erin zit, maar als dat eenmaal zo is, dan is het een genot om te lezen. Vooral de grapjes die Doescher in het boekje heeft gezet maken het leuk.
Je kunt William Shakespeare’s Star Wars online kopen bij Bol.com, Polare en Athenaeum, en natuurlijk ook bij de betere boekhandel.

Bron: Filmtotaal.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten